Kortfattad historik om Skövde AIK

Klubbens historia

Historik – Så föddes Skövde AIK!
Den 20:e dagen i juni månad 1919 samlades några pojkar i ett hus beläget vid ”Bryggarns sjö”. För nästan alla Skövdebor är detta en helt okänd plats, men den var belägen där Bäckvägen (Östermalm) nu ligger.

Detta hus beboddes av familjen Claesson med sönerna Erik och Gösta. De båda, samt några pojkar till bildade denna dag en förening som kom att kallas Mariebergs IK. De grenar som fanns på programmet från början var fotboll samt friidrott.

En del av de aktiva i den nya föreningen kom från IK Viking, vilken var en liten förening som förde en tynande tillvaro och som snart helt upphörde. När vår nya förening 1921 sökte medlemsskap i Riksidrottsförbundet gjorde man det under namnet IK Viking. Då det redan fanns en klubb i landet med liknande namn fick man lämna ett annat förslag, nämligen Skövde AIK. Klubben fick vid starten 21 medlemmar och ett fotbollslag sattes upp. Medlemsavgiften var då 25 öre/vecka. På den vägen är det och det var så Skövde AIK föddes!

Verksamheten – Från dåtid till nutid!
Förutom fotboll och friidrott som var med från början tillkom senare cykling, handboll, boxning, bowling, bandy samt på 50-talet även ishockey.

Som riktigt stora grenar kan nämnas friidrotten, där affischnamnen var Harry Nilsson samt Anders Kullberg som båda höll landslagsklass. Boxningen var en annan stor gren, där deltagarna vann en hel del stora mästerskap. Den mest lysande stjärnan var kanske Arne Lundbäck.

Handbollen hade sin storhetstid på 1940-1950-talet med bl.a allsvenskt spel under några år. Fotbollen är sedan 1990 den enda gren som finns kvar i vår förening, men har varit mycket framgångsrik under 35 år med allsvenskt kval 1970 som höjdpunkt. Det har varit många år i div. 1 under åren som gått men när föreningen fick bekymmer med ekonomin i mitten på 1990-talet var föreningen tvungen att genomgå ett ekonomiskt stålbad.

På grund av det ekonomiska stålbadet tappade Skövde AIK sin status som Skaraborgs bästa lag allt eftersom och kulmen var under år 2000 till 2002 då man ramlade från division 2 till division 5. Men allt eftersom ekonomin har förbättrats har också de sportsliga framgångarna kommit, då man sedan år 2003 gått från division fem till division ett år 2007. Föreningen har alltså lyckats med att gå upp till division 1 på kortast möjliga tid, vilket får anses vara mycket starkt gjort. Division 1 spel har det nu varit sedan 2007 med undantag från säsongerna 2015 och 2016 då föreningen hade sitt representationslag i division 2.

Skövde AIK är därför för närvarande en välmående förening som andas framtidsoptimism och som definitivt ser ljuset i tunneln.

Skövde AIK:s motto lyder därför; Skövde AIK – Fotboll för framtiden!

Fem SM-Guld i Futsal och deltagande UEFA Futsal CUP
Föreningen har också fem år i rad vunnit Futsal-SM som det numera heter. 2005 vann vi över Degerfors med 5-4 i SM-finalen och i finalen 2006 slog vi IFK Timrå med förkrossande 10-1. 2007 spelades SM-slutspelet på hemmaplan i Arena Skövde inför 902 åskådare. I en välspelad final vann SAIK mot Brommapojkarna med 7-1. 2008 vann man finalen med hela 11-1 mot Dalkurds FF

Finalsegern 2006 innebar också att vi var Sveriges representant i Uefa Futsal CUP. I Uefa Futsal CUP avancerade klubben från första kvalomgången till main round där det tyvärr tog slut efter förlust mot Araz Naxcivan (Azerbadjan) och NMK Split (Kroatien). År 2007 fick vi arrangera preliminäromgången av UEFA Futsal CUP i arena Skövde där vi vann gruppen före MNK Kaskada (Bosnien-Hercegovina) och Jeepers FC (Malta). Gruppsegern innebar vidare avancemang till nästa runda som spelades i Tjeckien men där tog det roliga slut, då man slutade trea i gruppen.  Även hösten 2008 fick man deltaga i UEFA Futsal CUP och denna gång fick man kliva in första omgången utan att behöva kvala. Gruppspelet spelades i Baku i Azerbaijan och det blev tyvärr tre raka förluster. Även hösten 2009 deltog föreningen i UEFA Futsal CUP och denna gången åkte man till Belgiska Charleroi med ett juniorbetonat lag. Det var en lärorik vecka för juniorerna som dock fick vända hemåt med tre raka förluster.

 

Profiler:
Varje förening har sinaprofiler och Skövde AIK är inget undantag, men här bör endast nämnas två som är de största av dem alla; Sven ”Fiskarn” Johansson samt Arne ”Uno -X” Sandberg. ”Fiskarn” var AIK:are under hela sitt idrottsverksamma liv. Han har genom sin känsla för föreningen varit en ”ambassadör” för Skövde AIK av det allra största slaget. Som idrottsman har han vunnit aktning över hela vårt avlånga land.

Arne ”Uno -X” Sandberg; en av de största företagsledarna i vår stad, som tyvärr inte längre finns bland oss. Genom sitt stora livsverk – Uno-X – och sin känsla för Skövde AIK tog han till sig fotbollsspelare av den klassen att de på endast några år lyfte vårt lag från division 4 år 1965 till allsvenskt kval år 1970.

Skribent: Mikael Turunen